2014 m. rugpjūčio 8 d., penktadienis

Stačiakampio formos signalo generatorius

Viskas prasidėjo nuo tuo, kad man prisireikė pamatuoti keletą ričių. Tam nusprendžiau panaudoti savo turimą oscilografą, tačiau neturiu dar vieno reikalingo dalyko - funkcinio generatoriaus. Internete radau ši video, kuriame matavimui panaudotas paprastas generatorius iš 6 invertuojančių šmito trigerio elementų. Kitame video, parodyta schema ir paaiškinta kaip jis padarytas.

Senoje kompiuterio motininėje plokštėje radau Texas instruments SN74HCT14 mikroschema kurioje yra 6 invertuojantys šmito trigeriai. Ši mikroschema man puikiai tinka, o be jos generatoriui praktiškai nieko kito nereikia, todėl ėmiausi darbų. PCB tingėjau gaminti fotorezisto būdu, todėl takelius išraižiau drėmeliu, ir nulūžusiu 0.7mm grąžteliu.



Nors ir nesigavo baisiai gražiai, bet svarbu veiks. Viską sulitavau pagal parodytą schemą, tik padariau vieną pakeitimą - 6.8K rezistorių pakeičiau į 10K paderinamą rezistorių. Taip pat prilitavau 5 kontaktus, kad ant viršaus būtų galima uždėti modulį ritėms ir kondensatoriams matuoti.
Galutinis rezultatas:


Testavimo būdu nustačiau kad dažnių diapazonas yra nuo maždaug 2.3Khz iki 530Khz. Visai neblogai, tačiau pasirodė, kad nuo kažkur 80Khz dažnis nebesireguliuoja, o tiesiog staigiai peršoka į 530Khz. Taigi galutiniame variante turime 2.3Khz-80Khz + 530Khz stačiakampių impulsų generatorių. Beje išėjimo varža yra apie 50 omų.
Minimalus dažnis
Maksimalus dažnis

1 komentaras: