2014 m. liepos 15 d., antradienis

Nešiojamo kompiuterio įkroviklio perdarymas

Savadarbei litavimo stotelei reikėjo maitinimo šaltinio. Transformatorius + diodų tiltelis + el. kondensatoriai man pasirodė per daug griozdiška . Nusprendžiau, kad reikia impulsinio maitinimo šaltinio. Pagalvojau, kad geriausia būtų paimti nešiojamo kompiuterio įkroviklį, nes jis kompaktiškas, ir sukelti įtampą iki 24V. Panaudojau 90W 20V Lenovo įkroviklį :


Atidariau paprastai - su kaltu ir plaktuku :) Štai kas slepiasi viduje :


Tiesa, ši nuotrauka jau po perdarymo, matosi, kad prilituoti neoriginalūs laidai ir įdėti per dideli kondensatoriai. 

Žemos įtampos pusėje stovi AP4310, kuri skirta reguliuoti išėjimo įtampą ir srovę. Jos viduje yra du operaciniai stiprintuvai ir precizinis 2.5V įtampos etalonas.


Įtampai reguliuoti naudojamas pirmas operacinis stiprintuvas, kurio tiesioginis įėjimas jau prijungtas prie minėto 2.5V etalono. Į invertuojantį įėjimą per įtampos daliklį yra paduodama maitinimo bloko išėjimo įtampa. Stiprintuvo išėjimas keliauja kažkur į grįžtamojo ryšio grandinę (feedback). Taigi lengviausias būdas pakoreguoti maitinimo bloko įtampą yra pakeisti įtampos daliklį. Matomi trumpikliai OPEN1 ir OPEN2 yra tam ir skirti. Užtrumpinus kurį nors trumpiklį rezistoriui nuo invertuojančio iėjimo į žemę yra lygiagrečiai pajungiamas dar vienas rezistorius, tai sumažina bendrą varžą ir įtampa įtampos daliklio išėjime sumažėja , dėl šios priežasties yra automatiškai pakeliama įtampa maitinimo bloko išėjime. Na, spėju kažkaip neaiškiai aš čia viską nupasakojau tai dar nubraižiau šiokią tokią schemutę:


Padariau matavimus su visom 4 įmanomom trumpiklių konfigūracijom, bet labai gaila, kad kažkur pamečiau ta lapą. Didžiausia įtampa buvo apie 20.5V (tiksliai nepasakysiu - neprisimenu). Prieš pradedant didint įtampa dar labiau, reikia pakeisti išėjimo filtro kondensatorius į didesnės įtampos, senieji buvo 25V tai lyg ir būtų užtekę, tačiau labai arti ribos, todėl pakeičiau į tokius, 35V. Esmė ta, kad užtrumpinus abu trumpiklius įtampa vis dar per maža, taigi laikinai lygiagrečiai prijungiau 100K potenciometrą, ir mažinau varža kol gavau 24V. Tada išmatavau potenciometro varža ir apskaičiavau kokio nominalo rezistorių man reikia prijungti lygiagrečiai. Kadangi tiksliai tokio rezistoriaus neturėjau tai prijungiau du lygiagrečiai (nerašau nominalų nes neprisimenu). Išėjimo įtampą matavau oscilografu nes mano pigus multimetras yra netikslus.



Įtampa buvo 23.4Vrms ir esu tuo pilnai patenkintas. 
Tada atsirado dar viena problema - maitinimo blokas pradėjo cypti. Nesmarkiai ir tik be apkrovos, tačiau vis tiek girdėjosi ir erzino. Bandžiau išmirkyti mažajį trafuką epoksidiniuose klijuose, bet nepadėjo, nes greičiausiai cypė didysis transformatorius. Niekaip kitaip neišsprendęs šios problemos ėmiausi drastiškų priemonių - apvyniojau maitinimo bloką akmens vata :)



Atrodo tarsi bomba, na bet bent jau nesigirdi :)

P.S. Jeigu rasiu tą lapą su matavimais, įrašą papildysiu.

Dėmesio! Pavojinga įtampa! Maitinimo šaltinio pirminėje pusėje yra pavojingos gyvybei įtampos, niekada nedirbkite prie įjungto maitinimo šaltinio, taip pat nepamirškite prieš dirbdami iškrauti didįjį 400V kondensatorių. Jokios atsakomybės už patirtą žalą neprisiimu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą